Lilly Jørstad
mezzosoprano
October 17, 2016
Murmansk Philharmonic "KibergOdysseen"

KibergOdysseen er en operafortelling av samtidskomponisten Trygve Brøske og med Marianne Meløy som librettist etter en ide av Anne-Lise Berntsen. Operaen skal illustrere finnmarkpartisanenes heroiske innsats under 2. verdenskrig. Særlig mange av disse var fra Kiberg, derfor blir Kiberg symbolet på denne historien i operaen, som vil handle om helter, idealer og om aldri å gi opp. Vi trekker tråder til den greske dikteren Homers 3000 år gamle heltefortelling Odysseen, om helten Odyssevs store reise og mangeårige prøvelser før han endelig kunne vende hjem igjen – for så å oppdage at ingen kjente ham igjen etter 20 års fravær. Innfallsvinkelen vår viser paralleller mellom Kiberg ved Barentshavet og antikkens Mykene ved Egeerhavet.

Det blir sagt at “seierherrene skriver historien”. Partisanene i Finnmark vant krigen, men tapte freden og retten til å fortelle sin historie. Hedersbevisninger som taler og bautaer kom ikke før de fleste var døde. Etterkrigstida i Kiberg skulle bli preget av overvåkning og mistenksomhet. Partisanenes skjebne ble lenge fortiet og mange lot være å fortelle om sine opplevelser, selv overfor sin nærmeste familie. Overvåkningspolitiet var stadig på utkikk etter sovjetiske agenter, og de overvåket og avlyttet Kiberg i stor stil. Noen følte seg også bundet av den såkalte “Murmanskeden” – en kontrakt de inngikk med sovjetisk etterretning og som påla dem å tie om det de hadde vært med på og fått innsikt i i Sovjet.

En sentral del av vår norske historie er altså blitt fortiet. Delvis fordi visse ytringer ble mistenkeliggjort og lagt lokk på, men også fordi dette er en historie som ikke passer inn i heltefortellingen om norsk motstandsbevegelse under andre verdenskrig. Og fiendebildene er i stadig endring. Sovjetunionen er blitt Russland og det samarbeides i Barentsregionen. Å leve ved ei grense gjør at man lett havner i storpolitikkens klemme. I 2014 feires Grunnlovsjubileet og 2014 er dessuten Ytringsfrihetsåret. Det er god grunn til å hevde at Kiberg er det stedet i Norge der ytringsfriheten har vært merst begrenset etter 2. verdenskrig.

KibergOdysseen ble oppført første gang som åpningsforestilling ved Festspillene i Nord-Norge, Harstad i juni 2014. Forestillingen ble deretter spilt i Bodø, Tromsø og Vardø. Anne-Lise Berntsen hadde helt fra begynnelsen en drøm om at forestillingen også skulle bli oppført i Murmansk. Det lot seg ikke gjøre i 2014. Men, nå i 2016, i forbindelse med 100 års jubileet l Murmansk by, kan forestillingen komme helt «hjem». Som Norges offisielle gave til Murmansk by ved jubileet, og med betydelig støtte og godt samarbeid fra Det Norske Generalkonsulatet i Murmansk/Utenriksdepartementet, Barentssekretariatet, Finnmark fylkeskommune, Scene Finnmark, Filharmonien i Murmansk, Hålogaland teater, Vardø kommune, Norsk kulturråd, Den Norske Opera & Ballett og Nordnorsk Opera og Symfoniorkester, kan vi endelig presentere dette enestående verket i Murmansk.

Komponist/repetitør: Trygve Brøske
Dirigent: Per Kristian Skalstad
Regi: Ivar Emil Tindberg
Sangere/skuespillere:
Anneli Drecker: Penelope
Lilly Jørstad: Nina/Stalin/Sirene
Andreas Elvenes: Helmi
Johannes Winther Farstad: Odin
Kjetil Støa: Janus, Hektor, Andrej og Håvard
Stine Mari Langstrand: Johanne, Hitler og Sirene
Ola Marius Ryan: Fridtjof, Onkel Sam Marshall og Jeppe
Siv Irèn Misund: Birgit, Churchill og Sirene
Rikke Selstad og Håkon Andreas Hassel: barneskuespillere
Jakob Mikkelsen, etterkommer av partisanene/trekkspiller

Orkester:
Fiolin: Dmitry Gilev, konsertmester
Fiolin: Evgeny Popov
Bratsj: Marina Pismenskaya
Cello: Ekaterina Okhraminskaya
Kontrabass: Rikard Toften Holst
Fløyte: Linn Anett Ernø
Obo: Steffen Blindheim
Klarinett: Anna Rostrup
Fagott: Christian Davidsson
Trompet: Gustav Melander
Horn: Ljubov Smirnova
Trombone: Sergey Voloshin
Slagverk: Sergey Dudetsky
Slagverk: Andrey Shurbak
Piano: Elena Lebedeva
Celesta (Synthesizer): Petr Makarov

Øvrig
Teknikere: John H. Paulsen og Paul Albert Dzur
Lyd/teknikk: Anton Shamshin
Teksting/teknikk: Jan Helge Trøen
Inspisient: Mari Movold
Produsent: Hans Stapnes

http://murmansound.ru/events/1089

Back to List
Back to Top